Despre...x1

23 mai 2012

 În această rubrică bilunara o să postez informaţii despre un scriitor sau despre o scriitoare.Voi le puteţi completa sau modifica, în cazul în care nu am scris ceva complet sau corect.:D Sper că o sa vă placă.

  • This week --> Agatha Christie ( ştiu, ştiu, v-am zăpăcit, doar că fiind autorea mea preferată m-am gândit că ar trebuii probabil să încep cu ea, scuze dacă vă plictisesc)

Viaţa personala : Agatha Christie s-a născut pe 15 septembrie 1890, sub numele de Agatha Mary Clarissa, în Marea Britanie. A primit educaţie acasă, sub îndrumarea mamei sale, care a încurajat-o încă de mică să scrie.A studiat cantoul şi pianul la şcoala Doamnei Dryden din Paris, de la vârsta de 16 ani. S-a căsătorit în 1914 cu  Archibald Christie, împreună cu care a avut o fiică. În primul război mondial lucrează într-un spital, apoi într-o farmacie, lucru care i-a influenţat mai apoi cariera de scriitoare, folosind ca armă a crimei, otrava.Casătoria durează doar 14 ani pentru ca în 1928, Agatha să afle că soţul său o înşeală. 
Carieră : Este o cunoscută scriitoare de romane poliţiste dar şi câteva romane de dragoste mai puţin cunoscute deoarece sunt scrise sub pseudonimul Mary Westmacott ( pe asta chiar că nu o ştiam ). Cel mai cunoscut personaj al său este Hercule Poirot, un faimos detectiv belgian.Prima carte în care Poirot apare este şi primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles.Asemenea relației dintre Arthur Conan Doyle și personajul său Sherlock Holmes, Christie a devenit din ce în ce mai plictisită de personajul Poirot. Spre sfârșitul anilor 1930, Christie scrie în jurnalul personal că îl consideră insuportabil pe Poirot, acesta fiind descris ca un maniac egocentric. Spre deosebire de Doyle, Christie a rezistat tentației de a-l ucide pe acesta atât timp cât personajul era încă popular. În timpul celui de al doilea război mondial Christie scrie romanul Cortina, ultimul caz al lui Poirot, care este publicat la sfârșitul carierei autoarei, în care descrie sfârșitul personajului. Datorită popularității personajului, acesta este singurul personaj fictiv ce a avut un obituar în celebrul ziar The New York Times, în urma publicării acestui roman.Poirot a apărut în 33 de romane şi alte 54 de povestiri scurte.Cel de al doilea personaj foarte cunoscut, Miss Marple, a fost introdus în romanul Crimă la vicariat din 1930. Personajul este bazat pe bunica autoarei și amicele acesteia.Spre deosebire de Poirot, Christie era mulțumită de personajul Miss Marple. Cu toate acestea, operele care îl au ca personaj principal pe detectivul belgian sunt de două ori mai numeroase decât cele cu Miss Marple. Acest lucru se datorează faptului că personajul Marple este introdus relativ târziu și până în anii 1940 este prezentat doar într-un roman. Christie nu a scris nici o operă în care cele două personaje se întâlnesc, autoarea declarând că acestea nu s-ar fi putut înțelege reciproc în nici un caz. În urma succesului ultimului roman despre Poirot, Christie și-a dat acordul pentru publicarea romanului Sleeping Murder, ultima enigmă a lui Miss Marple. Miss Marple insa nu este omorâtă la sfârșitul cărții, ea întorcându-se la viața normală din satul ei, St. Mary Mead.Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții — ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions. Până în 2006, cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume. Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi.
Parerea mea despre autor: Agatha Christie îşi merită cu desăvârşire titlul de " Regina a romanelor poliţiste" şi o demonsteaza cu fiecare roman. Romanele cu Poirot au devenit imediat favoritele mele.Modul în care Christie reuşeşte să te atragă este incredibil. Ideea de suspans şi de mister se regăseşte în fiecare pagină a romanelor sale.Felul în care Poirot reuşeşte să dezlege până şi cele mai întortochiate şi ciudate crime te las mut. Acum vreau sa citesc toate romanele cu el. Sper să reuşesc până la sfârşitul anului. :) 
 Carţi ale autoarei citite de mine :
  Ucigaşul ABC 
  Cu cărţile pe masă
  Misterul trenului albastru
  Cei cinci purceluşi
  13 la cină
  Crima din Orinet Express
  Cei cinci purceluşi
  Mâna ascunsă

  

Nota autorului : 10/10

 Cam asta a fost :) Sper că nu v-am plictisit prea rau. Mie sincer mi s-a părut foarte interesant.Multe lucruri nu le ştiam ( ruşine să îmi fie - fan al Agathei Christie şi să nu ştiu astea ?! ). Acum este rândul vostru să mă completaţi sau corectaţi. P.S: Stiu că sunt mai multe informaţii pe Wikipedia doar că am luat ce mi s-a părut mai interesant şi am adaptat cât de cât.Sper că vă place noua rubrică.Daca aveţi de asemenea sugestii pentru viitori autori care să apară în această rubrică, le puteţi exprima. :)
                                     SURSA

4 păreri:

Zile și file spunea...

Și mie îmi place mult Agatha Christie. M-a vrăjit stilul ei de la prima carte citită! :x

Unknown spunea...

Şi pe mine la fel ! Stilul său este absolut minunat.

Carmine spunea...

Eu sunt mare admiratoare a acestei femei. Peste 30 de carti citite si inca nu ma satur:)) Asemenea tie, eram mare fana Poirot. Dar in timp, am devenit ciudat de atasata de Miss Marple, ma simt mai apropiata de batranica aceasta, cu andrelele ei cu tot

rosia_lady spunea...

imi plac cartile ei sunt superbe, cu toate ca am citit doar 2, vreau sa citesc mai multe

Trimiteți un comentariu